office@shumenchessclub.bg 0898 774 811 BG EN Начало Новини Обучение Събития Шахматен дом За Нас Дарения Контакти

Обучение

Освен забавление и удоволствие, шахът е един от най-силните образователни инструменти за развитие на детския интелект.

Чрез него децата развиват:

ФОКУС / КОНЦЕНТРАЦИЯ
децата се учат от ползите да наблюдават внимателно и да са концентрирани. Ако не виждат какво се случва, не могат да отговорят, без значение колко са умни.

ВИЗУАЛИЗАЦИЯ
децата се подбуждат да си представят поредица от действия преди да се случат. Ние фактически засилваме способността да визуализират като ги учим да местят фигурите наум, първо по един, после по няколко хода напред.

ТЪРПЕНИЕ / ПРЕЦЕНКА
децата се учат, че не трябва да правят първото нещо, което им идва наум. Те се научават да се питат „Ако направя това, какво може да се случи после и как аз мога да отговоря?" Откриват алтернативи и обмислят ползите и загубите от различните действия.

КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ
децата се учат да оценят резултатите от точно определени действия или последователности. Тази последователност помага ли ми или ми вреди? Решенията са по-добри когато са водени от логика, а не по-скоро импулсивни.

КРЕАТИВНОСТ / АБСТРАКТНО МИСЛЕНЕ
децата се учат да излизат периодично от детайлите и да оценяват по-голямата картина. Те също се научават да вземат примери от един контекст и да ги прилагат в различни, но свързани ситуации.

УПОРИТОСТ / ПЛАНИРАНЕ
децата се учат да развиват по-дългосрочни цели и да предприемат стъпки за изпълнението им. Те също се научават да преоценяват тези стъпки, когато се променя ситуацията.

ЕТИЧНОСТ
децата се учат на спортсменство и порядъчност, екипност, дисциплина, уважение към противника и самоконтрол.

Условия за обучение в клуба

Клубът разполага с опитни треньори, богата библиотека и съвременни средства и условия за обучение. Занятията се провеждат два пъти седмично по график, съобразен с учебната програма. Тренировките се провеждат целогодишно.

Записването в клуба може да става по всяко време на календарната година и не е обвързано с учебните планове в училищата. За желаещите по-интензивно обучение има възможност и за индивидуални занимания. Минималната възраст на желаещите да изучават тайните на шахмата е 6 години.

мм Атанас Димитров

Международен майстор от 2009г, ФИДЕ Треньор (FT), с богат треньорски, състезателен и организационен опит. По настоящем е директор на клуба.

мс Антон Аврамов

Майстор на спорта, лицензиран треньор по шахмат от ММС, ФИДЕ Инструктор (FI), след 2012 година се занимава активно с треньорска дейност в ШК „Шумен 2005” и в СКШ „Шумен”. През тези години в групите му са преминали над 200 деца.

Петромир Панайотов

р. 12.януари. 1972 в Шумен. Започва да се занмава с шахмат през 1986 година при Димитър Манев. ФИДЕ инструктор (FI), шахматен съдия от 2008 година, Национален арбитър (NA). Занимава се с шахматна композиция, предимно с етюди.

Шах в училище

Освен заниманията в клуба сериозна организация за обучение (над 300 деца) е създадена в 11 училища на територията на община Шумен:

- НУ „Княз Борис”, НУ „И.Р. Блъсков”, III ОУ „Димитър Благоев” – под егидата на Ученическа Спортна Школа „Хан Крум” (УСШ „Хан Крум”);

- СОУ „Панайот Волов”, ПМГ „Нанчо Попович”, СУ„Трайко Симеонов”, II ОУ „Д-р Петър Берон”, СУ "Васил Левски", VI ОУ "Еньо Марковски", СУ "Йоан Екзарх", СУ "Сава Доброплодни" – по програмата „Занимания по интереси” към Министерството на Образованието и Науката.

Най-напредналите от тези деца продължават обучението си в школата на клуба.

Атанас Димитров

Международен майстор от 2009г, ФИДЕ Треньор (FT), с богат треньорски, състезателен и организационен опит. По настоящем е директор на клуба.

Станислав Марянов

Активно се занимава с шахмат от I клас. Възпитаник на Иван Ангелов – Барона. Участвал на множество републикански състезания до 16, 18, 20 години. Многократен студентски шампион по шахмат в ШУ "Епископ Константин Преславски".

Божана Николова

Магистър Английска филология (езиково обслужване на туризма и бизнеса).