Визия

Шумен – шахматната столица на България!
Да бъдем признати като водещ български шахматен клуб, който развива и постига високо спортно майсторство и стъпвайки върху своята многогодишна история, продължава да разгръща и популяризира ползите и радостта от шаха в обществото ни.

Мисия

Мисията на клуба е да рекламира шахмата като предпочитан спорт и да предлага качествени услуги за хората от всички възрасти, стимулирайки тяхното интелектуално развитие и удоволствиято от играта.

Ценности

Реализирайки нашата мисия, трябва:

Да сме отговорни към всички спонсори, родители и граждани на Шумен.
Да се отнасяме професионално към ръководенето на клубната работа.
Да сме уважавани от шахматната общност.
Да сме ценен и полезен клуб за обществото.

Шахматът в град Шумен

има традиции като масов спорт и като организирано шахматно движение. Шуменските шахматисти са печелили през годините редица престижни отличия на национално и международно ниво, а градът ни е бил домакин на множество турнири от всякакъв ранг – държавни индивидуални и държавни отборни първенства, зонални първенства, международни и опен турнири.

Шахматът като спорт започва да се развива в Шумен от 50-те и 60-те години на ХХ век като този период е свързан с имена като мс Иван Ангелов – Барона, мс по шахматна композиция Димитър Манев, кмс Юрий Савов, кмс Емил Тодоров. Безспорен лидер на тази генерация е мс д-р Людмил Цонов, с чието идване в града в края на 60-те години се създава конкурентноспособен мъжки отбор, който участва под името „Панайот Волов” в Държавните отборни мъжки първенства.

За начало на организираното шахматно движение в гр. Шумен може да се счита 1977 година, когато към тогавашното ДФС „Панайот Волов” е назначен първия щатен треньор по шахмат мс Стоян Иванов (през 1989 година е утвърден от ФИДЕ за международен майстор). Малко по-късно колега в спортното дружество му става и мс Василис Бунис (майстор на ФИДЕ от 1995година). Двамата слагат началото на детско-юношеската спортна школа. Работата на двамата треньори дава плодове със завоюването на призови места в държавни отборни и индивидуални първенства за деца и юноши. В тези години най-изявените възпитаници на школата са: мс по кореспондентен шах Ивелин Иванов, мс Антон Аврамов, мс Ангел Яначков, кмс Николай Тодоров, кмс Красимир Василев, кмс Пламен Петров, кмс Петя Йорданова, кмс Маргарита Митева – ученици на Стоян Иванов; гм Деян Божков, мм Атанас Димитров, мс Левент Хюсеинов, мс Велислав Станчев, кмс Красимир Божков, кмс Мариан Великов – ученици на Василис Бунис.

Шумен е бил домакин на държавни юношески първенства, етапи от мъжкото отборно първенство в „А” група; организирани няколко кръгови международни турнира – Мемориал „Георги Герчев” с норми за международни майстори; множество майсторски турнири, окръжни и градски първенства за мъже, юноши и девойки. Крупни шахматни събития бяха и проведените сеанси на едновременна игра с гост-сеансьори бившите световни шампиони Михаил Тал и Нона Гаприндашвили, гм Лев Полугаевски, гм Олег Романишин, гм Никола Пъдевски.

След промените през 1989 година държавните спортни дружества са закрити и на тяхно място се създават спортни клубове. Такъв е шахматен клуб „Гамбит” с председател Василис Бунис и изпълнителен директор и главен треньор Стоян Иванов. Сътрудничеството между двамата допринесе за организацията на множество шахматни събития в гр.Шумен – международни опен турнири; много първенства от Държавния спортен календар, както и клубни и градски първенства в различните възрастови групи.

В детско-юношеското направление до шампионски титли и медали достигат Деян Божков, Николай Марчев, Николай Анчев при момчетата и Зехра Топел при момичетата. Големи успехи се постигат и в отборните мъжки първенства, в които отборът на ШК „Гамбит” е редовен участник в „А” група и достига и до медалите. Индивидуалните успехи в мъжкия шуменски шах са свързани и с името на гм Васил Спасов, който като член на ШК „Гамбит” става неколкократен държавен шампион по класически шах, а през 1993 година е участник в Междузоналния турнир в Бил, Швейцария.

През тези години с начинаещите работят Иван Ангелов и Димитър Манев, които имат групи към ОДК „Шумен”. С преждевременната кончина на Стоян Иванов през 2003 година и оттеглянето от активна шахматна дейност на В. Бунис поради бизнес ангажименти на практика ШК „Гамбит” престава да функционира активно.

През 2005 година учениците на Ст. Иванов и В. Бунис – А. Димитров, И. Иванов, А. Аврамов, А. Яначков, , със съдействието на д-р Л. Цонов създават нов шахматен клуб – ШК „Шумен 2005” с председател Асен Аврамов. Подновяват се тренировките на деца и юноши като дейността се развива в Младежки Дом – гр. Шумен.

В периода между 2006 и 2019 година под ръководството на треньорите А. Яначков и Деян Димитров (до 2012 година) и В. Бунис (който се завърна като старши треньор в клуба през 2012) и А. Аврамов, до 2019 година, се спечелиха множество титли и медали от държавни първенства за юноши и девойки донесени от възпитаниците на клуба – Мария Миланова, Джулияна Колева, Боряна Петрова, Боян Ангелов, Нона Мирчева, Борис Иванов, Боряна Димитрова.

Възстанови се дейността по организиране на турнири от различен ранг в града като домакин беше главно клубът в Младежкия дом. През 2006 година се поставя началото на провеждане на Мемориал „Стоян Иванов” в чест на изтъкнатия шахматен деятел.

Емблематични за организационната дейност на ШК „Шумен 2005” са веригата от открити двудневни турнири по класически шах „Цитадела” с начало през 2007 година, посетени през годините от широк кръг шахматисти от региона и от цялата страна.

Спортен клуб по шахмат "Шумен"

е естествен продължител на тази широкообхватна дейност. В школата се обучават десетки млади шахматисти, в много шуменски училища стотици деца също посещават редовно занимания, водени от наши треньори, а наученото там всички те изпитват в две вериги от детски турнири – откритата „Шахматни сезони”, в която участват и деца от други градове, и вътрешната, „Клубна лига”, в която мерят сили помежду си. Най-добрите от тях се представят успешно на състезанията от Държавния календар.

СКШ „Шумен" е

правоприемник на ШК „Шумен 2005” който развиваше дейността си в Младежки Дом – гр. Шумен от 2005 до 2019 година. След 2019 година клубът със сегашното си име и нов управителен съвет се помещава в реновираната сграда на ул. „Панайот Волов” №6.

Шампиони и призьори

През годините сме имали многократно шампиони и призьори от Държавни първенства и Държавни купи по шахмат. Имаме и участия на наши изявени състезатели в световни и европейски първенства за мъже, юноши и девойки.

Управителен съвет

Илиян Хараланов

Деян Божков

Атанас Димитров

Антон Аврамов

Петромир Панайотов